Τι αλλάζει στο τσεκ απ σας μετά την εμμηνόπαυση;

Τα ιατρικά τσεκ απ και οι προληπτικές εξετάσεις είναι -ή θα έπρεπε να είναι- μέρος της ζωής κάθε γυναίκας, αφού η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε για πολλά χρόνια την καλή σας υγεία και ευεξία.

Μετά την εμμηνόπαυση όμως χρειάζεται να βάλετε μερικές ακόμη προληπτικές εξετάσεις στη ζωή σας. Ο λόγος;

Τα οιστρογόνα, οι «γυναικείες» ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, ασκούν μια προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Γι’ αυτό και οι γυναίκες που έχουν περίοδο θεωρητικά έχουν μικρότερο κίνδυνο για νοσήματα όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει όταν μειωθεί η παραγωγή των οιστρογόνων, κατά την προεμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση. Σε εκείνη τη φάση, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες «εξισώνεται» με εκείνο τον αντρών.

Τι χρειάζεται να περιλαμβάνει, λοιπόν, στο τσεκ απ σας μετά την εμμηνόπαυση;

  • Το ετήσιο τεστ Παπ, που εντοπίζει έγκαιρα προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, είναι απαραίτητο ακόμη κι όταν σταματήσει η έμμηνος ρύση. Συνήθως η εξέταση αυτή γίνεται πιο αραιά, κάθε τρία ή πέντε χρόνια, μετά τα 60.
  • Η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο, έως περίπου την ηλικία των 75 ετών.
  • Η μέτρηση οστικής πυκνότητας πρέπει να γίνει σίγουρα μία φορά πριν την εμμηνόπαυση και στη συνέχεια κάθε δύο με τρία χρόνια. Μετράτε, επίσης, μία φορά το χρόνο το ύψος σας. Η απώλεια «πόντων» συνδέεται με την οστεοπόρωση.
  • Κάνετε μια φορά το χρόνο εξέταση αίματος και ούρων που μπορεί να φέρει στο φως ενδείξεις για διαβήτη και καρδιοπάθεια.
  • Μετράτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.
  • Μετά τα 50, εκτός από το εμβόλιο της γρίπης, συστήνεται ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο και έρπητα ζωστήρα.

Θυμηθείτε: Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν το γενικό πληθυσμό. Ο γυναικολόγος σας είναι εκείνος που σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό και οικογενειακό σας ιστορικό θα σας συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για εσάς. Επίσης, εκτός από τον γυναικολόγο μετά την εμμηνόπαυση ίσως χρειάζεται να κάνετε μια προληπτική εξέταση σε ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο και ουρολόγο για να είστε σίγουρη ότι φροντίζετε 100% την υγεία σας.

Health tip: Σημειώστε τις παραπάνω εξετάσεις στην ατζέντα σας και χρησιμοποιήστε τες ως αφετηρία για να συζητήσετε με τον γιατρό σας ποιες από αυτές χρειάζεστε και τις τυχόν επιπλέον.