Πώς δεν θα μπείτε σε πρόωρη εμμηνόπαυση;

Μελέτη δίνει την απάντηση και αυτή είναι ότι θα πρέπει να κάνετε περισσότερο σεξ.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά: Οι διαταραχές στον ύπνο, η μειωμένη ερωτική διάθεση και οι εξάψεις είναι μόνο από αυτά. Ειδικά όμως όταν μιλάμε για την πρόωρη εμμηνόπαυση, υπάρχουν και πιο σοβαρά, όπως για παράδειγμα ο αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέεται με τη μείωση των οιστρογόνων στον οργανισμό. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society Open Science βρήκε έναν καινούργιο (και ομολογουμένως, διασκεδαστικό) τρόπο που κρατά μακριά την «φυσιολογική» αλλά και την πρόωρη εμμηνόπαυση σε μεσήλικες γυναίκες.

Τι βρήκε η ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη

Οι ερευνητές από το University College London βρήκαν πως μεσήλικες γυναίκες που έκαναν έρωτα με τον σύντροφό τους από μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά το μήνα καθυστέρησαν να μπουν στην εμμηνόπαυση, συγκριτικά με γυναίκες που έκαναν σεξ πιο αραιά. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από αμερικανική μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για πάνω από 2.000 γυναίκες πριν και μετά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Για διάστημα 10 ετών, οι συμμετέχουσες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Με τις ερωτήσεις οι ερευνητές ζητούσαν να μάθουν εάν είχαν ερωτική δραστηριότητα με τον σύντροφό τους τους προηγούμενους έξι μήνες, πόσο συχνά και τι είδους ερωτική δραστηριότητα ήταν (ολοκληρωμένη ερωτική επαφή, στοματικό σεξ, χάδια ή αυνανισμός).

Και πώς σχετίζεται το σεξ με την εμμηνόπαυση;

Η πλειοψηφία των γυναικών (64%) έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα και οι γυναίκες αυτές ήταν κατά 28% λιγότερο πιθανό να βιώσουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε οποιαδήποτε φάση συγκριτικά με εκείνες που είχαν ερωτική δραστηριότητα πιο αραιά από μία φορά το μήνα. Η μελέτη βρήκε επίσης πως οι γυναίκες που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα ήταν κατά 19% λιγότερο πιθανό να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση από τις γυναίκες που έκαναν ακόμη πιο αραιά έρωτα ή είχαν κάποιου είδους ερωτική δραστηριότητα.

Παρότι η εμμηνόπαυση είναι μια αναπόφευκτη κατάσταση που θα βιώσουν όλες οι γυναίκες, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν πως ορισμένες συμπεριφορές ίσως μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία. «Τα αποτελέσματα αυτά είναι μια πρώτη ένδειξη πως η χρονική στιγμή της εμμηνόπαυσης μπορεί να εκδηλώνεται σε σχέση με την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης» σχολίασε μία από τις συγγραφείς της μελέτης, η ανθρωπολόγος Ruth Mace, DPhil.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Μελέτες έχουν δείξει πως το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών εξασθενεί κατά την ωορρηξία. Εάν δεν είναι πιθανή μια εγκυμοσύνη, ο οργανισμός μπορεί να διακόψει την διαδικασία της ωορρηξίας προκειμένου να προστατέψει μεσήλικες ή μεγαλύτερες γυναίκες από πιθανές λοιμώξεις ή ασθένειες. hΣε αυτό το κλίμα ήταν και η δήλωση της επικεφαλής ερευνήτριας της μελέτης, Megan Arnot Ph.D. «Εάν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ, τότε ο οργανισμός επιλέγει να μην επενδύει στην ωορρηξία ώστε να ωθεί την ενέργεια σε άλλες πτυχές της ζωής της, όπως να μπορεί να παραμένει δραστήρια για να φροντίζει τα εγγόνια της». (Αυτή η θεωρία δεν ακούγεται για πρώτη φορά και ονομάζεται Grandmother Hypothesis).