Της Χαρούλας Μπιλάλη BSc MMedSc, Επιστημονικής Διευθύντριας Femarelle® Greece

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (IWD) είναι μια παγκόσμια ημέρα που γιορτάζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών. Κάθε χρόνο, η μέρα έχει ένα συγκεκριμένο “θέμα” και το φετινό πραγματικά άγγιξε πολύ τη διεθνή μας κοινότητα και εμένα προσωπικά, καθώς αφορά την ισότητα των δύο φύλων.

#EmbraceEquity λοιπόν το φετινό hashtag, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της IWD:

Φανταστείτε έναν κόσμο ισότητας των φύλων. Έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Έναν κόσμο ποικιλόμορφο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Έναν κόσμο όπου το διαφορετικό εκτιμάται και γιορτάζεται. Μαζί μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την ισότητα των γυναικών. Συλλογικά.

IWD

Ξέρετε, το φετινό θέμα, που μοιάζει περισσότερο με προτροπή, έχει μεγάλη σημασία για τις γυναίκες που βρίσκονται σε μία φάση ζωής που συμπίπτει χρονικά με την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση.

Μέχρι το 2030 υπολογίζεται πως ο παγκόσμιος πληθυσμός εμμηνοπαυσιακών γυναικών θα φθάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια, με περίπου 47 εκατομμύρια γυναίκες να μπαίνουν στην εμμηνόπαυση κάθε χρόνο.

Η ισότητα των δύο φύλων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για εμάς τις γυναίκες καθώς περικλείει μέσα του πολλές έννοιες και αφορά πολλές πτυχές της ζωής μας, από την εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία μέχρι την επαγγελματική μας σταδιοδρομία και το ρόλο μας στην κοινωνία.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την εργασία, εδώ η ισότητα των δύο φύλων παραμένει μία μεγάλη πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και στις πιο προηγμένες κοινωνίες.

Η ισότητα στο χώρο εργασίας αφορά τη δίκαιη μεταχείριση όλων.

Όταν υπάρχει ισότητα, υπάρχουν ίσες ευκαιρίες.

H ισότητα στον εργασιακό χώρο ( “equity” όχι “equality”), στοχεύει στην παροχή δίκαιων ευκαιριών σε όλους τους εργαζόμενους με βάση τις ατομικές τους ανάγκες και φιλοδοξίες. Αυτό μπορεί να σημαίνει παροχή περισσότερων πόρων και υποστήριξης σε ορισμένους υπαλλήλους για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν πίσω.

Στον πυρήνα της, η ισότητα στον εργασιακό χώρο έχει να κάνει με την ενδυνάμωση των εργαζομένων ώστε να είναι ο καλύτερός τους εαυτός, και να διασφαλίζεται ότι όλοι μέσα στον ίδιο οργανισμό αντιμετωπίζονται δίκαια – όλοι περιμένουν και λαμβάνουν την ίδια μεταχείριση όσον αφορά τις ευκαιρίες, τις συνέπειες και τις ανταμοιβές.

Τι συμβαίνει όμως στις γυναίκες λίγο πριν, λίγο μετά τα 50, κυρίως στη φάση που διανύουν την εμμηνόπαυση και βιώνουν όλα αυτά τα αρνητικά, χαρακτηριστικά της εμμηνόπαυσης, συμπτώματα;

Έχουν τους απαραίτητους πόρους; Ενδυνάμωση; Υποστήριξη; Ίσες ευκαιρίες;

Δυστυχώς, όπως προκύπτει από πολλές μελέτες και στοιχεία σε όλο τον κόσμο, όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρθηκε,”ταρακουνώντας” τα νερά, στην βρετανική εφημερίδα Guardian:

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας και άλλες που “περνούν” την εμμηνόπαυση βιώνουν απαράδεκτες διακρίσεις.

Guardian

Όπως χαρακτηριστικά έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη εξαιρετικά σημαντική δημοσίευση μας, που ελπίζω να διαβάσετε:

Για αρκετές γυναίκες, η περιεμμηνόπαυση και ακόμα περισσότερο η εμμηνόπαυση, αποτελούν μία πραγματική πρόκληση καθώς αρκετές φορές συνοδεύονται από πληθώρα συμπτωμάτων που μπορεί να μετατρέψουν την καθημερινότητα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση σε πραγματικό εφιάλτη.

Για τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα που διανύει την εμμηνόπαυση, το να διαχειριστεί τα συμπτώματα είναι το ένα σκέλος, ενώ το δεύτερο είναι να αποδείξει (για ακόμα μια φορά) πως μπορεί να τα καταφέρει.

FEMARELLE® AT WORK

Για αυτό το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Γιορτάστε τα επιτεύγματα των γυναικών. Ευαισθητοποιήστε σχετικά με τις διακρίσεις. Λάβετε μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

IWD

Είσαι γυναίκα, δυνατή, άξια, ικανή. Πάντα. Σε όποια φάση της ζωής σου και αν βρίσκεσαι.

Πες, και πίστεψε

Ότι μπορείς να κάνεις, μπορώ να κάνω και εγώ. Ναι, και στην εμμηνόπαυση. Η έμπνευση, το πάθος, τα όνειρα, η προσπάθεια, δεν έχουν ηλικία.

Χαρούλα Μπιλάλη

Είμαι περήφανη που εκπροσωπώ στη χώρα μου μία εταιρεία που βοηθάει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο χρόνια τώρα να ζουν μία καλύτερη ζωή, και να είναι πιο γερές και δυνατές, σε μία πολύ απαιτητική φάση της ζωής τους. Και αυτό γιατί πέρα από τα καινοτόμα προϊόντα μας, αγωνιζόμαστε για αυτό που οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν τόσο ανάγκη: επιμόρφωση και ενδυνάμωση για τις ίδιες, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και εκπαίδευση της επιστημονικής κοινότητας ώστε να παρέχει πιο ολοκληρωμένη, σωστή υποστήριξη.

Μην το βάζετε κάτω. Όλες μαζί μπορούμε να είμαστε πιο δυνατές.