Ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση

Ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet συσχετίζει την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση με αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.

Μία νέα μετα-ανάλυση μελετών προσθέτει νέα στοιχεία για την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πολλές γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία αυτή την περίοδο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση αυτή είναι οι γυναίκες αυτές διαθέτουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο για πάνω από μία δεκαετία αφότου σταματήσουν τη λήψη των ορμονών.

Ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση: Η νέα μετά-ανάλυση

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, εξέτασε τα δεδομένα από δεκάδες μελέτες, ανάμεσά τους μακροχρόνια δεδομένα για πάνω από 100.000 γυναίκες που παρουσίασαν καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Οι μισές από τις γυναίκες αυτές είχαν λάβει ορμονική θεραπεία εμμηνόπαυσης.

Όσο μεγαλύτερο ήταν διάστημα που οι γυναίκες έλαβαν τη θεραπεία, τόσο πιο πιθανό ήταν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο πώς οι γυναίκες και οι γιατροί τους αποφασίζουν πώς θα διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. «Πρόκειται για ένα συμπέρασμα στο οποίο συμφωνούν πολλοί ερευνητές και μελέτες απ’ όλο τον κόσμο. Τα νέα αυτά αποτελέσματα είναι σημαντικά», σχολίασε η Valerie Beral, επιδημιολόγος σε θέματα καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μία από τους επικεφαλής συγγραφείς της νέας μελέτης.

Για χρόνια, οι γυναίκες λάμβαναν συνθετικές μορφές ορμονών, οιστρογόνα ή συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, προκειμένου να υποκαταστήσουν τις ορμόνες που μειώνονταν κατά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές είχαν ήδη υποδείξει έναν πιθανό συσχετισμό ανάμεσα στις ορμονοθεραπείες και τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Το 2002 και το 2004, το Women’s Health Initiative, ένας συνδυασμός μελετών για την υγεία των γυναικών στην εμμηνόπαυση που διενεργήθηκαν από τον επίσημο φορέα υγείας των ΗΠΑ (NIH), εξέδωσε αναφορές που έδειχναν πως οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συνδυαστική ορμονοθεραπεία ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού. Οι αναφορές αυτές διαδόθηκαν γρήγορα και η λήψη ορμονοθεραπείας για την εμμηνόπαυση μειώθηκε – μαζί και τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού.

Αυτό που δεν είχε απαντηθεί, όμως, ήταν εάν ο κίνδυνος εξακολουθούσε να υπάρχει ή πώς διαφοροποιούταν βάση του τύπου της ορμονοθεραπείας που είχε πάρει κάθε γυναίκα. Αυτό ήταν το σκεπτικό πίσω από τη διενέργεια της μετά-ανάλυσης.

Τι βρήκαν οι ερευνητές

  • Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έλαβαν ποτέ ορμονοθεραπεία, εκείνες που πήραν ορμόνες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο του μαστού.
  • Βρήκαν πως το 6,3% των γυναικών που δεν πήραν ποτέ ορμονοθεραπεία, ανέπτυξε καρκίνο του μαστού συγκριτικά με το 8,3% των γυναικών που χρησιμοποιήσαν τη συνδυαστική θεραπεία συνεχώς για πέντε χρόνια. Αυτό ισοδυναμεί με μία επιπλέον διάγνωση καρκίνου για κάθε 50 χρήστριες.
  • Όσο περισσότερο οι γυναίκες λάμβαναν τη θεραπεία, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για καρκίνο. Οι γυναίκες που διέκοψαν τη θεραπεία είχαν μικρότερο σχετικό κίνδυνο από τις γυναίκες που εξακολουθούσαν να τη χρησιμοποιούν, παρέμεναν όμως σε αυξημένο ρίσκο για περίπου μία δεκαετία μετά τη διακοπή της.
  • Το επίπεδο του κινδύνου βρέθηκε πως εξαρτάται από το διάσημα που έλαβε μια γυναίκα ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση.
  • Η μελέτη βρήκε επίσης πως οι γυναίκες που έπαιρναν το συνδυαστικό φάρμακο ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο συγκριτικά με εκείνες που έπαιρναν μόνο οιστρογόνα.

Η νέα ανάλυση δεν δείχνει πως η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση προκαλεί άμεσα καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές όμως υποψιάζονται πως ο συσχετισμός σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές αυτή την περίοδο. Τα επίπεδα των ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες μειώνονται δραματικά κατά την εμμηνόπαυση και πιστεύεται πως οι γυναίκες που μπαίνουν νωρίς σε αυτή τη φάση, έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Η χρήση όμως ορμονοθεραπείας μπορεί να διατηρεί τις γυναίκες σε μια κατάσταση προεμμηνόπαυσης, εμποδίζοντάς τες να έχουν την προστατευτική επίδραση της εμμηνόπαυσης κατά του συγκεκριμένου καρκίνου.

Και ένας περιορισμός της μελέτης

Τα ευρήματα, σε γενικές γραμμές, αφορούν γυναίκες μέσου βάρους στις αναπτυγμένες χώρες. Οι ερευνητές βρήκαν πως η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση δεν είχε σημαντική αρνητική επίδραση σε παχύσαρκες γυναίκες, παρότι η παχυσαρκία αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Για την ώρα, οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες και τους γιατρούς να ζυγίζουν προσεκτικά πότε τα πιθανά οφέλη της χρήσης ορμονοθεραπείας ξεπερνούν τους κινδύνους.

Εναλλακτικές επιλογές -όπως συμπληρώματα διατροφής ειδικά γι’ αυτή την περίοδο- θα πρέπει να εξετάζονται ως μία πιθανή, ασφαλής και σε αρκετές περιπτώσεις εξίσου αποτελεσματική λύση, ανάλογα το σύμπτωμα που χρήζει αντιμετώπισης.

Τα Femarelle, υποστηρίζονται από πολυάριθμες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, και σύμφωνα με τον Καθηγητή Andrea Genazzani (δείτε το σχετικό βίντεο), πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κύριο συστατικό του Femarelle® DT56a, είναι μια καλή και ασφαλής εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των συμτωμάτων της εμμηνόπαυσης.