Ολιστικές προσεγγίσεις για τις εξάψεις | Γίνεται; Γίνεται!

Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση, και τότε είναι που αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν και κορυφώνονται. Αυτή η περίοδος διαρκεί κατά μέσο όρο για 4 χρόνια, αλλά μπορεί να διαρκέσει για πολύ περισσότερο.

Η εμμηνόπαυση είναι ο χρόνος στη ζωή μιας γυναίκας όταν δεν έχει περίοδο για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μπορεί να συνεχίσει να βιώνει εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλά πιθανότατα θα συμβαίνουν λιγότερο συχνά.

Οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς λειτουργούν οι εξάψεις δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη οιστρογόνων παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να ελέγχει τη θερμοκρασία.

Ενώ τα φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων, οι φυσικές θεραπείες μπορεί να μειώσουν την ένταση και τη συχνότητα των εξάψεων.

Τί προκαλεί τις εξάψεις

Οι εξάψεις είναι μια ξαφνική, υπερβολική αντίδραση του σώματος στην υπερθέρμανση.Τα νευρικά κέντρα στον εγκέφαλο συνήθως διατηρούν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος εντός ενός αυστηρού εύρους. Όταν οι θερμοκρασίες του σώματος υπερβαίνουν αυτό το εύρος ή πέφτουν κάτω από αυτό, τα νεύρα προκαλούν εφίδρωση ή ρίγη για την αποκατάσταση της ισορροπίας.

Σε απάντηση στην υπερθέρμανση, το σώμα αυξάνει επίσης το ρυθμό ροής του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος. Αν και οι συγκεκριμένες αιτίες των εξάψεων είναι ασαφείς, οι ορμόνες φύλου διαδραματίζουν σίγουρα ρόλο στην κατάσταση αυτή.

Κατά τη διάρκεια των εξάψεων, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν υπερβολική εφίδρωση, γρήγορο καρδιακό παλμό και έντονη αίσθηση ακτινοβολούμενης θερμότητας.

Ολιστική προσέγγιση

Η ολιστική ιατρική επικεντρώνεται στη θεραπεία ολόκληρου του ατόμου και όχι μόνο σε μια διαταραχή ή ασθένεια. Η φιλοσοφία της προσέγγισης αυτής είναι ότι κάθε άτομο αποτελείται από διαφορετικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, συναισθηματικών, περιβαλλοντικών και πνευματικών πτυχών του. Όλα τα κομμάτια πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εξισορροπηθούν για να λυθούν τυχόν προβλήματα, ασθένειες ή διαταραχές και να καταστεί ο οργανισμός του πλήρως υγιής.

Οι αρχές της προσέγγισης αυτής περιλαμβάνουν θέσεις όπως:

 • Κάθε ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άτομο και όχι ως διαταραχή ή ασθένεια
 • Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί.
 • Η θεραπεία λειτουργεί για να διορθώσει τη βασική αιτία και όχι μόνο τα συμπτώματα

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ολιστικής ιατρικής εκεί έξω σήμερα για σχεδόν κάθε διαταραχή. Τις περισσότερες φορές οι ολιστικές μέθοδοι συνδυάζονται με παραδοσιακή θεραπεία ή/ και φαρμακολογία που κυμαίνεται από διαλογισμό έως φαρμακευτική αγωγή.

Ένα από τα κύρια οφέλη της ολιστικής ιατρικής είναι ότι χρησιμεύει για τη θεραπεία ολόκληρου του ατόμου και όχι μόνο των παροντικών συμπτωμάτων. Έτσι, η ολιστική ιατρική είναι συχνά μια ολόκληρη αλλαγή στον τρόπο ζωής και όχι μια γρήγορη λύση. Απαιτεί δέσμευση από τον ασθενή και κατανόηση ότι κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τη δική του ευημερία και αίσθηση του εαυτού του.

Ειδικά όσον αφορά τις εξάψεις, η ολιστική προσέγγιση συνιστά την υιοθέτηση ενός πιο ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο: Αλλαγές στον τρόπο σκέψης, διατροφής και ζωής. Πολύ σημαντική είναι η εξατομίκευση της προσέγγισης αυτής στον ιδιαίτερο τρόπο ζωής κάθε γυναίκας και στη μοναδικότητα του κάθε ξεχωριστού οργανισμού: Δεν λειτουργούν ούτε αποδίδουν με τον ίδιο τρόπο όλες οι μέθοδοι σε κάθε οργανισμό.

Συμβουλές για τον τρόπο ζωής

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες που βιώνουν εξάψεις μπορούν να πάρουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αρχικά, ο εντοπισμός καταστάσεων που προκαλούν εξάψεις μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να τις αποφύγουν.

Οι προτεινόμενες συμβουλές τρόπου ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων είναι:

Προσδιορισμός σημείων ενεργοποίησης και αποφυγή τους

Οι παράγοντες που αυξάνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάψεων ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Τα κοινά εναύσματα περιλαμβάνουν:

 • Ζεστό καιρό
 • Στρες
 • Πικάντικα ή ζεστά τρόφιμα και ποτά
 • Αλκοόλ

Οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζεται να αποφεύγουν εντελώς τα σημεία ενεργοποίησης, αλλά γνωρίζοντας ποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες επιδεινώνουν τις εξάψεις, τους επιτρέπεται να τα αντιμετωπίζουν όταν συμβαίνουν.

Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την έναρξη της εμμηνόπαυσης και να αυξήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της, ειδικά των εξάψεων.

Απώλεια βάρους

Η παχυσαρκία και το μεγαλύτερο από το φυσιολογικό σωματικό βάρος πιστεύεται ότι αυξάνουν την ένταση και τη συχνότητα των εξάψεων.

Δροσερό νερό

Η κατανάλωση κρύου νερού ή το ψέκασμά του στο πρόσωπο και τους καρπούς μπορεί να βοηθήσουν να δροσιστεί άμεσα το σώμα κατά τη διάρκεια εξάψεων. Ένα κρύο ντους βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος ακόμα πιο γρήγορα.Η συνεχής ενυδάτωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των θερμοκρασιών του σώματος.

Ανεμιστήρας

Το αεράκι που παράγεται από τους ανεμιστήρες μπορεί να κρατήσει τις θερμοκρασίες των υπνοδωματίων δροσερές και σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι ανεμιστήρες χειρός μπορούν επίσης να παρέχουν άμεση ανακούφιση δροσιάς.

Τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις

Το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση μιας ουσίας που ονομάζεται επινεφρίνη, η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και την εφίδρωση. Οι χαλαρωτικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των εξάψεων.

Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, το Τάι Τσι και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας των εξάψεων.

Οι συνιστώμενες ασκήσεις χαλάρωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Γιόγκα
 • Καθοδηγούμενη σκέψη
 • Διαλογισμό
 • Τάι Τσι
 • Βελονισμό
 • Υπηρεσίες θεραπείας με συζήτηση ή παροχή συμβουλών
 • Μασάζ
 • Ασκήσεις αναπνοής

Διατήρηση ηρεμίας

Η ένταση των εξάψεων μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση πανικού, που εντείνει τα συμπτώματα. Σπεύδοντας να βρει ανακούφιση, όπως μια υγρή πετσέτα ή αερίζοντας γρήγορα τον εαυτό της, μια γυναίκα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός της.

Τήρηση υγιεινής διατροφή

Τα θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα οι πρωτεΐνες και τα λίπη, βοηθούν στην καθοδήγηση της υγιούς σηματοδότησης ορμονών και νεύρων. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει τις αλλαγές στο σάκχαρο στο αίμα που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις εξάψεις. Οι γυναίκες πρέπει να τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια κρύου νερού ή σπόρους λίνου ή να εξετάσουν τη λήψη ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου.

Συμπληρώματα 

Το Femarelle Recharge είναι ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής, που συμβάλλει θετικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προέρχονται από την απορρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Η δράση του υποστηρίζεται από πολυάριθμες κλινικές μελέτες γι’ αυτό και προτείνεται από κορυφαίους ειδικούς σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει μια μοναδική σύνθεση που περιέχει το αποκλειστικό παράγωγο σόγιας (DT56a) ένα καινοτόμο προϊόν από εκχύλισμα μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, λιναρόσπορο καθώς και βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, και ανάμεσα σε πολλά άλλα, βοηθάει απόλυτα στην αντιμετώπιση των εξάψεων. Επιπλέον, δεν περιέχει οιστρογόνα ούτε ισοφλαβόνες αλλά ούτε και γλουτένη.