Ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού αυξάνεται μαζί με την ηλικία. Γι’ αυτό και η μαστογραφία είναι μια προληπτική εξέταση που θα πρέπει να γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη «τυπικότητα» στις γυναίκες στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Πόσο συχνά όμως θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία στην εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα American Cancer Society, η σύσταση για τις γυναίκες 40-44 ετών είναι να κάνουν μαστογραφία μία φορά το χρόνο, εφόσον το επιθυμούν. Οι γυναίκες μεταξύ 45 και 54 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο και μετά τα 55 η σύσταση είναι να συνεχίζεται ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια χωρίς να προσδιορίζεται ηλικία όπου μπορεί να σταματήσει. Ωστόσο, ακόμη και στις οδηγίες από τις ΗΠΑ υπάρχει διαφοροποίηση στις απόψεις καθώς ο φορέας U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) συστήνει τη διακοπή των μαστογραφιών μετά τα 74 χρόνια.

Τι να κρατήσετε αναφορικά με τη μαστογραφία στην εμμηνόπαυση;

Η μαστογραφία με τα σύγχρονα μηχανήματα δεν θεωρείται πλέον επιβαρυντική για τον οργανισμό, πόσω μάλλον όταν το κέρδος από την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αλλάζει εντελώς τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου. Η απόφαση για το κάθε πότε να κάνετε μαστογραφία στην εμμηνόπαυση και πότε μπορεί να είναι ασφαλές να σταματήσετε αυτή την εξέταση είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, το γυναικολόγο ή το μαστολόγο που σας παρακολουθεί, ο οποίος θα σας συμβουλέψει με βάση το προσωπικό και το οικογενειακό σας ιστορικό.

Εκτός από την κλασική ή ψηφιακή μαστογραφία, ο συνηθισμένος έλεγχος μαστών περιλαμβάνει την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα μαστών που δίνουν διαφορετικές και σημαντικές πληροφορίες στο γιατρό. Εάν για κάποιο εύρημα χρειαστεί περισσότερος έλεγχος, ο γιατρός σας πιθανώς θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία μαστών, μια εξέταση που θα δώσει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις σε οποιαδήποτε αμφιβολία.

Η φροντίδα του εαυτού μας δεν σταματά στην εμμηνόπαυση. Ανακαλύψτε τι μπορούν να προσφέρουν και σε εσάς, όπως έχουν βοηθήσει ήδη χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, τα Femarelle Recharge. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας λύσουμε κάθε απορία.