Τα καρδιαγγειακά νοσήματα φαίνεται πως… προσπερνούν τις γυναίκες και εστιάζουν στους άντρες. Αυτό όμως αλλάζει στα χρόνια της προεμμηνόπαυσης και αργότερα, καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα και η προστασία τους στην καρδιά. Σύμφωνα μάλιστα δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Cardiology Review, μόνο το 31% των γυναικών γνωρίζουν πως η εμμηνόπαυση συνδέεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι ισχύει για τα καρδιαγγειακά νοσήματα μετά την εμμηνόπαυση

Περίπου 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος μιας γυναίκας για καρδιαγγειακά νοσήματα έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά. Η απώλεια των οιστρογόνων είναι ένας γνωστός βασικός παράγοντας. Σε συνδυασμό με την αύξηση του κοιλιακού λίπους, τον κακής ποιότητας ύπνο και την κόπωση (που κάνουν πιο δύσκολη την τακτική άσκηση) και το άγχος που προκαλούν όλες αυτές οι αλλαγές, δεν είναι παράξενο που αυξάνει ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο και είναι γνωστό πως στην εμμηνόπαυση, συνήθως, αυξάνονται τα επίπεδά της. Στις περισσότερες γυναίκες υπάρχει αύξηση στην LDL «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και μείωση στην HDL «καλή» χοληστερόλη. Σύμφωνα πάλι με το Cardiology Review, τα επίπεδα της  χοληστερόλης κορυφώνονται στις γυναίκες ανάμεσα στα 55 και 65 έτη – περίπου 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Η τακτική φυσική δραστηριότητα και ειδικά το γρήγορο περπάτημα συμβάλει τόσο στην ελάττωση της χοληστερόλης όσο και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
  • Εάν έχετε περιττά κιλά και κυρίως εάν τα χρόνια της προεμμηνόπαυσης έχει αυξηθεί το κοιλιακό λίπος, ζητήστε τη βοήθεια διαιτολόγου για να βελτιώσετε τη διατροφή σας καθώς ειδικά αυτού του είδους το λίπος συνδέεται με τα μεταβολικά νοσήματα.
  • Υιοθετήστε επίσης μια μεσογειακή διατροφή, με άφθονα λαχανικά και φρούτα και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως είναι τα όσπρια.
  • Προγραμματίστε σήμερα κιόλας την επίσκεψη στον καρδιολόγο για ένα τσεκ απ και ζητήστε του οδηγίες για να βελτιώσετε και να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας.

Μην περιμένετε να μπείτε στην εμμηνόπαυση για να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες προς το καλύτερο. Νιώθετε πως με όλες τις υποχρεώσεις στη ζωή σας δεν έχετε την απαραίτητη ενέργεια για να φροντίσετε τον εαυτό σας;

Το Femarelle® Rejuvenate είναι ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει το αποκλειστικό παράγωγο σόγιας DT56a, ένα μοναδικό προϊόν από εκχύλισμα μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας. Επίσης περιέχει λιναρόσπορο, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και βιταμίνη Β7 (βιοτίνη). Το Femarelle® Rejuvenate προορίζεται για γυναίκες άνω των 40 ετών, για τη βελτίωση της διάθεσης και του αισθήματος κόπωσης, για την προστασία της επιδερμίδας και των μαλλιών και για τα πρώτα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων.