Οι γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν τη χρήση θεραπείας οιστρογόνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσής τους, έχουν στη διάθεσή τους μερικές επιλογές που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για φυσικές προσεγγίσεις στον τρόπο ζωής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης, αύξησης βάρους, υψηλής χοληστερόλης και κολπικών συμπτωμάτων.

Πώς διαχειρίζεται η εμμηνόπαυση φυσικά

Προβλήματα μνήμης

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν δυσλειτουργίες μνήμης καθώς περνούν εμμηνόπαυση. Τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και στη φυσική διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να διατηρήσει τη μνήμη της καθώς μεγαλώνει, όπως:

Κατανάλωση πράσινου τσαγιού: Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της πρόληψης του καρκίνου. Η σύγχρονη έρευνα ξεκινά τώρα να συνδέει το πράσινο τσάι και με την πρόληψη της ενζυμικής δραστηριότητας που βλάπτει τη μνήμη.

Επαρκής ύπνος: Για να επεξεργαστεί τις εργασίες μνήμης, ο εγκέφαλος χρειάζεται επαρκή ύπνο. Ακόμη και ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία της μνήμης.

Διαχείριση άγχους: Το άγχος είναι ένας σημαντικός εχθρός της μνήμης. Εάν μια γυναίκα έχει προβλήματα συγκέντρωσης ή μνήμης, πρέπει να προσέξει τα επίπεδα του άγχους της. Ακόμη και το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση και τη μνήμη. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συμβαίνει σε μια φάση της ζωής που μπορεί να παρουσιάζει γενικά σημαντικές προκλήσεις, οπότε η αυτό-φροντίδα και η μείωση του στρες έχουν μεγάλη σημασία.

Διαχείριση βάρους

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια ακόμη συχνή επίπτωση της εμμηνόπαυσης. Πολλές γυναίκες που δεν είχαν αντιμετωπίσει προηγουμένως προβλήματα διατήρησης ενός υγιούς βάρους, αρχίζουν να έχουν θέματα κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Ενώ δεν υφίστανται αποδεδειγμένα φυτικά παρασκευάσματα για την απώλεια βάρους, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή που μπορεί να βοηθήσουν με φυσικό τρόπο στον περιορισμό της τάσης αύξησης του βάρους.

Διαχείριση άγχους: Το άγχος, και πιο συγκεκριμένα η παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να διαχειρίζεται το βάρος. Κρατώντας τα επίπεδα κορτιζόλης χαμηλά, καθίσταται πιο εύκολο για το σώμα να διαχειριστεί τις θερμίδες και το μεταβολισμό του λίπους.

Διατροφή: Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι μια καλή στιγμή για να υιοθετήσει μια γυναίκα μια υγιεινή διατροφή και να προβεί σε αλλαγές που θα την εξυπηρετήσουν για το υπόλοιπο της ζωής της. Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, η γυναίκα σε εμμηνόπαυση χρειάζεται ακολουθήσει μια κατάλληλη διατροφή εμμηνόπαυσης που θα θέσει και τα θεμέλια για μια υγιή μετεμμηνόπαυση.

Άσκηση: Με την είσοδο στην εμμηνόπαυση, η άσκηση γίνεται ένα ουσιαστικό μέρος του υγιούς πλάνου ζωής. Η απώλεια βάρους, φυσικά, απαιτεί υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας. Δεδομένου ότι η άσκηση βοηθά και στη μνήμη, τη διάθεση και την υγεία των οστών, είναι μια πραγματικά συνολικότερη προσέγγιση με πολλαπλά οφέλη για την ευεξία στην εμμηνόπαυση.

Ύπνος: Μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι ο ύπνος θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες απώλειας βάρους, αλλά στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη και την αποθήκευση λίπους γύρω από τη μέση, ενώ ο επαρκής ύπνος επαναφέρει το σώμα και του επιτρέπει να ανακάμψει από τις πιέσεις της ημέρας.

Κεφάλαιο χοληστερόλη

Δεδομένου ότι στην εμμηνόπαυση αρχίζει η πτώση των οιστρογόνων, η χοληστερόλη ενδεχομένως να αρχίσει να ανεβαίνει. Οι γυναίκες πλέον διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με τους άνδρες, αλλά μπορούν να διατηρήσουν τις εξετάσεις χοληστερόλης χαμηλότερες με μερικούς πολύ φυσικούς τρόπους.

Σόγια και κόκκινο τριφύλλι: Η πρωτεΐνη σόγιας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις συνολικές ενδείξεις χοληστερόλης και τη χαμηλότερη «κακή» (LDL) χοληστερόλη. Το κόκκινο τριφύλλι μειώνει τα τριγλυκερίδια και φαίνεται να αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.

Βρόμη ολικής άλεσης: Η προσθήκη της βρόμης ολικής άλεσης στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον καρδιακό κίνδυνο μειώνοντας έτσι τόσο τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, όσο και τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Μελατονίνη: Εκτός από τη βοήθεια με τον ύπνο, η μελατονίνη μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης χωρίς την αύξηση της συνολικής χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κολπικά συμπτώματα

Η απώλεια της ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας ή η έναρξη διαρροής ούρων είναι δύο συχνά προβλήματα που οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση αναφέρουν στους γιατρούς τους.

Για τα κολπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να δοκιμάσουν:

Κρέμα wild yam (Άγρια διοσκορέα): Οι κρέμες που προέρχονται από wild yam περιέχουν ένα φυτοοιστρογόνο που, όπως και με άλλες κρέμες οιστρογόνων, μπορεί να λειτουργήσει τοπικά για να βοηθήσει με τα συμπτώματα.

Βιταμίνη Ε και λινέλαιο: Ο συνδυασμός της βιταμίνης Ε και του λινέλαιου, που λαμβάνονται από το στόμα ή χρησιμοποιούνται απευθείας στον κόλπο, μπορεί μερικές φορές να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τα κολπικά και ουροποιητικά συμπτώματα. Συνήθως, οι γυναίκες τα λαμβάνουν ως από του στόματος συμπληρώματα, αλλά υπάρχουν και κρέμες που τα περιέχουν.

Ασκήσεις Kegel: Οι ασκήσεις Kegel χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους και μπορεί να βελτιώσουν την αίσθηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθώς και να μειώσουν την ακράτεια ούρων. Μετά από επαναλήψεις αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, μια γυναίκα πιθανώς να δει αποτελέσματα σε 2 έως 4 εβδομάδες.

Κολπικές ενυδατικές κρέμες και λιπαντικά: Αν και δεν είναι τεχνικά «φυσικός» τρόπος αντιμετώπισης, οι ενυδατικές κολπικές κρέμες μπορούν με εφαρμογή για αρκετές ημέρες να κάνουν τον κόλπο πιο ελαστικό. Με τη σειρά τους, τα κολπικά λιπαντικά βοηθούν στη μείωση της τριβής και του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα προϊόντα με βάση το νερό είναι απίθανο να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση και βρίσκονται εύκολα διαθέσιμα στα φαρμακεία.

Συμπληρώματα 

Το Femarelle® είναι η πλέον δημοφιλής μη ορμονική επιλογή, προτεινόμενη από κορυφαίους γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους σε όλο τον κόσμο.
Υποστηριζόμενη από την επιστήμη και τις πωλήσεις εκατομμυρίων τεμαχίων μέχρι σήμερα, η ολοκληρωμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Femarelle® παρέχει στις γυναίκες σε ολόκληρη την υφήλιο μια φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τη φυσική ανακούφιση πληθώρας συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές και την πτώση ή απώλεια των οιστρογόνων.

Καταλήγοντας: 

Πριν οποιαδήποτε απόφαση για τον τρόπο διαχείρισης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μια γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της και φυσικά να κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν και άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια τα εν λόγω συμπτώματα.