Για πολλές γυναίκες, η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση αποτελούν μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Η εμμηνόπαυση αρχίζει όταν περάσει ένας χρόνος στον οποίο μια γυναίκα δεν είχε καθόλου περίοδο.
Περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση, όταν εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα. Καθώς τα επίπεδα της αναπαραγωγικής ορμόνης αλλάζουν, το σώμα μπορεί να αντιδράσει με εξάψεις, διακοπές ύπνου και αλλαγές στη διάθεση που μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Μερικές φορές αυτές οι αλλαγές διάθεσης παίρνουν τη μορφή ακραίων και ξαφνικών συναισθημάτων πανικού, άγχους ή θυμού.
Το αίσθημα θυμού και γενικότερα οι εναλλαγές διάθεσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα παραγόντων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση. Η διαδικασία της εμμηνόπαυσης και η μετάβαση σε μια διαφορετική φάση ζωής – εκτός από το άγχος που μερικές φορές προκαλεί ο χαμένος ύπνος και οι εξάψεις – μπορούν να συμβάλλουν σε διαθέσεις που είναι ασταθείς.
Με δεδομένο πως η εμμηνόπαυση επηρεάζει όλες τις γυναίκες διαφορετικά, είναι βέβαιο πως οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη διάθεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεται μόνιμα ο έλεγχος του τρόπου βίωσης των συναισθημάτων.
Οιστρογόνα, σεροτονίνη και διάθεση
Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνη που διαχειρίζεται τις περισσότερες αναπαραγωγικές λειτουργίες μιας γυναίκας. Καθώς πλησιάζει προς την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες της επιβραδύνουν την παραγωγή οιστρογόνων.
Τα οιστρογόνα ελέγχουν επίσης πόση σεροτονίνη παράγεται στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Εάν παράγονται λιγότερα οιστρογόνα, παράγεται επίσης λιγότερη σεροτονίνη. Αυτό μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στο πόσο σταθερή και αισιόδοξη αισθάνεται μια γυναίκα.
Η εξισορρόπηση των ορμονών είναι το κλειδί για την ανάκτηση του ελέγχου της διάθεσης. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να δοκιμάσει και να λειτουργήσουν για να εξισορροπήσουν τις ορμόνες της φυσικά.
1. Ισορροπημένη διατροφή
Η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ορμονών. Η προσθήκη τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη D, ασβέστιο και σίδηρο όχι μόνο θα βοηθήσει τη γυναίκα σε εμμηνόπαυση να αισθανθεί καλύτερα, αλλά και να διατηρήσει τα οστά της ισχυρά καθώς η παραγωγή οιστρογόνων επιβραδύνεται.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του εαυτού της και τις διαθέσεις της. Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες προστατεύει την υγεία του παχέος εντέρου και την πέψη. Ακόμη, τα φυτικά οιστρογόνα που βρίσκονται στη σόγια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, γυναίκες με ιατρικό ιστορικό καρκίνου θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν αυξήσουν τη σόγια στη διατροφή τους.
Η καφεΐνη έχει συνδεθεί με επιβαρυντικές εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, οπότε η μείωσή της μπορεί να είναι χρήσιμη.
2. Τακτική άσκηση
Η άσκηση μπορεί να διεγείρει τις ορμόνες ενδορφίνης, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση. Η καρδιαγγειακή άσκηση βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, ενώ επειδή μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, στη φάση αυτή είναι πιο σημαντική από ποτέ για τη μακροπρόθεσμη υγεία τους.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν 150 λεπτά μέτριας καρδιαγγειακής άσκησης την εβδομάδα για ηλικιωμένους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών στην εμμηνόπαυση.
3. Διοχέτευση ενέργειας σε δημιουργικές δραστηριότητες
Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν χρήσιμο να διοχετεύουν τα ισχυρά συναισθήματά τους σε μια παραγωγική διέξοδο. Δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η γραφή, η κηπουρική, ακόμη και η διακόσμηση στο σπίτι μπορούν να τους δώσουν τον χώρο να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους με θετικό τρόπο.
Όταν είναι σε θέση να αποδεχτούν ότι προχωρούν σε μια νέα φάση της ζωής και αγκαλιάσουν αυτή την αλλαγή ως θετική, μπορεί να δουν μια μείωση στις ισχυρές εναλλαγές της διάθεσης.
4. Αυτοσυγκέντρωση, διαλογισμός και διαχείριση του στρες
Η προσοχή και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση μιας θετικής επίγνωσης και ελέγχου των συμπτωμάτων.
Αδειάζει το μυαλό από αρνητικές σκέψεις, βοηθά στη σύνδεση με τα συναισθήματα και με την περισσότερη εξάσκηση, γίνεται σχεδόν αυτόματα.
Ακόμη, τα διαδικτυακά μαθήματα διαχείρισης άγχους, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βρει κανείς νέους τρόπους για να σταματήσει τα αγχωτικά ξεσπάσματα.
Θετική επίδραση μπορούν να έχουν και τα ημερολόγια καταγραφής σκέψεων και απογοητεύσεων.
Επίσκεψη στον γιατρό
Εάν μια γυναίκα ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο η διάθεσή της επηρεάζει τη ζωή της, μπορεί να κλείσει έναν ραντεβού με τον γενικό ιατρό ή τον γυναικολόγο της.
Μπορεί να επωφεληθεί από στοχευμένη θεραπεία εάν:
- Νιώσει ότι η συμπεριφορά της είναι ασταθής
- Έχει κρίσεις πανικού ή αϋπνία
- Οι προσωπικές της σχέσης επηρεάζονται αρνητικά από τη διάθεσή της
Θα πρέπει επίσης να δει γιατρό εάν αντιμετωπίζει συμπτώματα κατάθλιψης όπως εξάντληση και απάθεια, και εκείνος μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα για να τη βοηθήσει να σταθεροποιήσει τη διάθεσή της. Για παράδειγμα, η ορμονική θεραπεία με συνθετικά οιστρογόνα χαμηλής δόσης είναι μια καλή επιλογή για μερικές γυναίκες. Τα αντικαταθλιπτικά χαμηλής δόσης (SSRIs) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων και των εναλλαγών της διάθεσης. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί επίσης να της συστήσει να δει έναν ψυχολόγο ή έναν εξουσιοδοτημένο σύμβουλο για να δημιουργήσει ένα σχέδιο ψυχικής υγείας που να ανταποκρίνεται στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της.
Σε κάθε περίπτωση, η λήψη φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής από αξιόπιστες εταιρίες είναι πάντα ένας ισχυρός σύμμαχος για κάθε γυναίκα που θέλει να αντιμετωπίσει με φυσικό τρόπο τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συμπεριλαμβανομένων αυτά της διάθεσης.