Γιατί τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να γίνουν καλύτερα ή χειρότερα στις διακοπές

Ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, είναι το πώς θα εξελιχθούν τα συμπτώματά τους κατά τη διάρκεια αυτών. Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν δύο «στρατόπεδα» σχετικά με το εν λόγω ζήτημα. Μερικές γυναίκες εκπλήσσονται από το πόσο πολύ βελτιώνονται τα συμπτώματά τους όσο είναι σε διακοπές, παρόλο που εκεί που πηγαίνουν έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ άλλες διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτές τις αλλαγές.

Οι λόγοι που βελτιώνονται τα συμπτώματα στις διακοπές

Χαλάρωση και ύπνος

Στις γυναίκες που τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα βελτιώνονται όταν βρίσκονται σε διακοπές, ο πρώτος παράγοντας της αλλαγής είναι συνήθως η χαλάρωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις διακοπές χαλαρώνουν και ξεκουράζονται, αλλά και κοιμούνται καλύτερα, με όλα αυτά να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Διατροφή

Μπορεί μερικές γυναίκες στις διακοπές να τρέφονται καλύτερα. Και ειδικά αν βρίσκονται σε μια από αυτές τις all-inclusive διακοπές, έχουν στη διάθεσή τους υπέροχες φρέσκες σαλάτες και τρόφιμα.

Νερό

Αν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, μπορεί να πίνουν περισσότερο νερό, και είναι γνωστό πόσο καλό είναι το νερό στην εμμηνόπαυση.

Βιταμίνη D

Η ηλιοθεραπεία παρέχει περισσότερη βιταμίνη D στον οργανισμό. Η βιταμίνη D είναι ιδανική για στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, βοηθά με τη διάθεση, μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις, να βοηθήσει με την ευερεθιστότητα και με τις μυϊκές κράμπες.

Άσκηση

Το άλλο πράγμα που στις φορές κάνουν μερικές γυναίκες στις διακοπές είναι ότι ασκούνται λίγο περισσότερο. Όχι απαραίτητα σε μεγάλο βαθμό, αλλά αρκεί και μια πρωινή βόλτα, το κολύμπι και όλα αυτά τα μικρά κομμάτια καθημερινής άσκησης μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι λόγοι που επιδεινώνονται τα συμπτώματα στις διακοπές

Νερό

Οι γυναίκες των οποίων τα συμπτώματα στις διακοπές χειροτερεύουν, πολύ συχνά, κάνουν τα εντελώς αντίθετα από εκείνες των οποίων βελτιώνονται. Ειδικότερα, μπορεί να μην πίνουν αρκετό νερό. Ειδικά αν διαπιστώσουν ότι στις διακοπές οι εξάψεις ή οι νυχτερινές εφιδρώσεις χειροτερεύουν, τότε πιθανότατα ευθύνεται η ελλιπής κατανάλωση νερού.

Πίεση

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλές γυναίκες είναι ότι την εβδομάδα πριν πάνε διακοπές, έχουν αυξημένο άγχος. Αυτό γιατί ούσες απασχολημένες με τη δουλειά, αφήνουν τα πάντα την τελευταία εβδομάδα: Τις απαραίτητες αγορές για τις διακοπές, την τακτοποίηση του σπιτιού και όλων των εκκρεμοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν. Αυτή η πίεση και η βιασύνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει κούραση, επηρεάζοντας ακόμη και τη διάθεση των πρώτων ημερών των διακοπών.

Κακή διατροφή

Οι πειρασμοί στις διακοπές είναι αυξημένοι, με πολλές γυναίκες να μπορούν να τηρούν το πρόγραμμά τους όσο βρίσκονται στο σπίτι τους, αλλά να «υποκύπτουν» σε νόστιμα μη υγιεινά φαγητά όταν είναι σε διακοπές.

Αλκοόλ

Συνήθως στις διακοπές η κατανάλωση αλκοόλ είναι καθημερινή, κάτι που χρειάζεται προσοχή αναφορικά με την ποσότητα.

Προκειμένου να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω και να μην επιδεινώνονται τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα στις διακοπές, μπορεί μια γυναίκα να εφαρμόσει τα ακόλουθα χρηστικά tips:

Θεραπευτική αγωγή και στις διακοπές. Εάν μια γυναίκα λαμβάνει ειδικά συμπληρώματα ή βότανα για τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, πρέπει να τα πάρει μαζί τις και στις διακοπές.

Προετοιμασία για τη ζέστη. Αν το μέρος των διακοπών έχει υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να έχει ενυδατωθεί πλήρως τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα αυξάνοντας την πρόσληψη νερού. Ακόμη, αυτό που μπορεί να βοηθήσει με την αφυδάτωση, είναι η κατανάλωση τσαγιού τσουκνίδας. Η τσουκνίδα είναι ένα υπέροχο φυσικό αντιισταμινικό και μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά, αν καταναλώνονται τουλάχιστον δύο έως τρία φλιτζάνια με αυτό την ημέρα.

Αποφυγή άγχους. Δεν πρέπει να αφήνει τα πάντα για τελευταία στιγμή, την τελευταία εβδομάδα πριν πάει διακοπές.

Σωστή διατροφή. Στις διακοπές, μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση πρέπει να τρέφεται καλά. Να απολαύσει φρέσκα υψηλής ποιότητας φαγητά, αλλά και να περιορίσει τα γλυκά και τα ανθυγιεινά τρόφιμα όσο είναι δυνατόν.

Διασκέδαση και αληθινή ξεκούραση. Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι η θετική ψυχολογία και η πραγματική ξεκούραση, καθώς και η διασκέδαση. Οι γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ να διασκεδάσουν, να ξεφύγουν από το άγχος και τα προβλήματα και να χαλαρώσουν. Λίγη επιπλέον ξεκούραση και χαλάρωση, καθώς και μια «απόδραση» από το άγχος της καθημερινότητας, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά σε όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.