Κάποιες βασικές πληροφορίες

Yπολογίζεται ότι έως και το ένα τρίτο του δερματικού κολλαγόνου (ή της ουσίας που διατηρεί το δέρμα και το κάνει να φαίνεται σφριγηλό και ανασηκωμένο) χάνεται τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ενώ μετά από αυτό το διάστημα μειώνεται περίπου 2% ετησίως, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ράφια των δημοφιλών καταστημάτων ομορφιάς κατακλύζονται από προϊόντα που εξυπηρετούν μια πολύ νεότερη ηλικιακή ομάδα – κορίτσια των οποίων το κολλαγόνο ευδοκιμεί και η παραγωγή λιπαρών ουσιών ρυθμίζεται. Με άλλα λόγια, τα προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να στοχεύουν στη γενική υγεία του δέρματος κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου είναι ελάχιστα και η εκπαίδευση που υποστηρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζουν το δέρμα τους μετά από αυτές τις αλλαγές είναι περιορισμένη.

Τα τρία στάδια της εμμηνόπαυσης

Αν και σε γενικές γραμμές, μιλάμε για την εμμηνόπαυση ως μία συνολική έννοια, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία φάση που αποτελείται από τρία μέρη: Περιεμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση και μετεμμηνόπαυση.

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει οκτώ έως 10 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες παράγουν προοδευτικά λιγότερα οιστρογόνα, και σε περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 30 έτη. Η εμμηνόπαυση είναι η ετήσια περίοδος κατά την οποία η γυναίκα δεν έχει περίοδο και η μετεμμηνόπαυση έρχεται μετά την εμμηνόπαυση και μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Πώς αλλάζει το δέρμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου

Οι γυναίκες θα αρχίσουν να βλέπουν λέπτυνση, χαλάρωση, ρυτίδες και κακή επούλωση πληγών κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, καθώς η μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Στη συνέχεια, μόλις φτάσουν στην εμμηνόπαυση, υπάρχει δραματική έλλειψη οιστρογόνων και οι αλλαγές στο δέρμα είναι πολύ πιο έντονες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ξηρότητα: Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, οι γυναίκες θα παρουσιάσουν αυξημένη ξηρότητα λόγω της μειωμένης παραγωγής σμήγματος (ή λιπαρότητας).

Αφυδάτωση: Με την πρόοδο της ηλικίας, τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος (τα οποία διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο) μειώνονται.

Διευρυμένοι πόροι: Οι πόροι θα εμφανίζονται μεγαλύτεροι λόγω του ασθενέστερου κολλαγόνου και του ελαστικού ιστού.

Ακμή: Λόγω των ορμονικών αλλαγών, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακμή κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.

Ηλιακές κηλίδες ή κηλίδες γήρανσης: Πιθανότατα δεν σχετίζονται τόσο με την πτώση των οιστρογόνων, αλλά με την ηλικία.

Ποιες αλλαγές στην περιποίηση του δέρματος πρέπει να κάνουν οι γυναίκες καθώς εισέρχονται σε αυτά τα διαφορετικά στάδια της εμμηνόπαυσης;

Για την ξηρότητα: Πρέπει να αλλάξουν τα αφρίζοντα προϊόντα υγιεινής με σαπούνι με κάτι πιο απαλό και θρεπτικό, όπως τα κρεμώδη (χωρίς σαπούνι) αφρόλουτρα. Συνίσταται επίσης η ενυδάτωση με ενυδατικές κρέμες που περιέχουν κεραμίδια, γλυκερίνη ή υαλουρονικό οξύ (όχι λοσιόν, καθώς αυτές έχουν ως βάση το νερό ή/και την αλκοόλη και δεν κλειδώνουν την ενυδάτωση τόσο πολύ όσο μια ενυδατική κρέμα με βάση το λάδι). Μάλιστα, η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας όσο το δέρμα είναι ακόμα υγρό παρέχει και καλύτερη απορρόφηση.

Για την ακμή: Επειδή το δέρμα είναι πιο λεπτό και πιο ξηρό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι σκληρές θεραπείες για την ακμή. Συνίσταται ένα καθαριστικό χωρίς σαπούνι με σαλικυλικό οξύ για την αποσυμφόρηση των πόρων.

Για ρυτίδες και λεπτές γραμμές: Τα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή είναι δύσκολο να αξιολογηθούν επιστημονικά, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα μελετών. Τα δύο συστατικά που συνιστώνται από τους δερματολόγους περισσότερο είναι η τοπική βιταμίνη Α με τη μορφή ρετινοειδών ή ρετινόλης και η τοπική βιταμίνη C. Επιπλέον, συνίσταται η αγορά ενός προϊόντος σε δοχείο ή σωληνάριο που προστατεύεται από το φως, καθώς η βιταμίνη Α αδρανοποιείται από το ηλιακό φως, και, για αυτόν ακριβώς το λόγο, συνιστάται επίσης εφαρμογή της μόνο τη νύχτα πριν από τον ύπνο. Εάν το δέρμα δεν ανταποκρίνεται καλά στα ρετινοειδή, το bakuchiol, ένα φυτικό εκχύλισμα φυσικής προέλευσης που προσφέρει τα ίδια οφέλη με τη ρετινόλη, θα μπορούσε να βοηθήσει. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, είναι απαραίτητη, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση του κολλαγόνου και στην προστασία του δέρματος από την οξειδωτική βλάβη.

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο στο εν λόγω ζήτημα, παραμένει η συνεπής εφαρμογή του χρυσού κανόνα του αντηλιακού και το χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ μετά την εμμηνόπαυση. Το δέρμα είναι λεπτότερο και πιο εύθραυστο, οπότε η προστασία του από τον ήλιο είναι σημαντική. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με την ένδειξη SPF 30 (ή υψηλότερο -ο παράγοντας SPF είναι ένα μέτρο προστασίας μόνο από το φως UVB), προκειμένου να είστε σίγουρες ότι προστατεύεστε από το φως UVA, καθώς και να βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα αναφέρει “ευρύ φάσμα”. Οι κηλίδες γήρανσης θα επιδεινωθούν μόνο αν συνεχίσετε να εκτίθεστε στον ήλιο.

Απολέπιση: Η γήρανση του δέρματος κάνει περισσότερα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στο ανώτερο στρώμα, αλλά επειδή το δέρμα είναι λεπτό και πιο ευαίσθητο, θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά η προσπάθεια απομάκρυνσής τους με ένα ήπιο προϊόν απολέπισης- όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμη, η χρήση μιας κρέμας με γαλακτικό οξύ βοηθάει στο να απομακρυνθεί το νεκρό στρώμα του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει.

Επένδυση σε ποιοτικά προϊόντα: Παρόλο που τα προϊόντα ειδικά για την εμμηνόπαυση μπορεί να μην είναι στην «πρώτη γραμμή» της αγοράς της περιποίησης του δέρματος, υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν φόρμουλες που απευθύνονται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση με βάση τις μοναδικές ανάγκες τους και με συστατικά που αποδεδειγμένα λειτουργούν.

Επίσκεψη σε ένα δερματολόγο: Οι θεραπείες όπως το λέιζερ και η ραδιοσυχνότητα με μικροβελόνες μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του κολλαγόνου, κάτω από την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν:

Σωματική άσκηση. Η σωματική κίνηση ωφελεί το δέρμα, καθώς αυξάνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και αυξάνει τη ροή του αίματος, η οποία βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα που προκαλούν περαιτέρω διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Ύπνος: Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.

Διατροφή: Συνίσταται η κατανάλωση απαραίτητων λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στον σολομό, τα καρύδια, τα εμπλουτισμένα αυγά, τα έλαια φυκιών, το λινάρι, το σαφράν και οι σαρδέλες, ώστε να διατηρείται ο φραγμός του δέρματος σε καλή κατάσταση, βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Τέλος, τα λαχανικά και τα φρούτα με τα αντιοξειδωτικά τους μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Συμπληρωματικά

Ο Femarelle Rejuvenate αποτελεί την κορυφαία επιλογή γυναικών στη μάχη της αντιγήρανσης. Αποτελεί ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής για δέρμα, διάθεση και κούραση, που περιέχει το αποκλειστικό παράγωγο σόγιας DT56a, ένα μοναδικό προϊόν από εκχύλισμα μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας. Περιέχει επίσης λιναρόσπορο, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και βιταμίνη Β7 (βιοτίνη).

Το Femarelle Rejuvenate προορίζεται για γυναίκες άνω των 40 ετών, για τη βελτίωση της διάθεσης και του αισθήματος κόπωσης, για την προστασία της επιδερμίδας και των μαλλιών και για τα πρώτα συμπτώματα, που σχετίζονται με τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. 

Το Femarelle Rejuvenate παράγεται με την χρήση μιας μοναδικής διαδικασίας παραγωγής, χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε βλαπτικής χημικής ουσίας. Το αποκλειστικό εκχύλισμα σόγιας DT56a χρησιμοποιεί το σύνολο της χημικής ένωσης της σόγιας. Αυτή η μοναδική μέθοδος αυξάνει τη βιο-διαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών που βρίσκονται στο Femarelle Rejuvenate. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεν περιέχει οιστρογόνα ούτε ισοφλαβόνες. Επίσης δεν περιέχει γλουτένη.