“Αν με άφηνες να σου πω” | 7 εξομολογήσεις που θέλει να κάνει κάθε εμμηνοπαυσιακή γυναίκα στην κόρη της

Προβληματισμοί, ερωτήματα, ανησυχίες και σπανίως εξομολογήσεις και εξωτερίκευση συναισθημάτων. Αυτά είναι κάποια από τα κομμάτια (εκτός από τα συμπτώματα) που συνθέτουν το παζλ της εμμηνόπαυσης. Αν τώρα θέλουμε να μπούμε στα παπούτσια μιας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας για να κατανοήσουμε το πώς βιώνει όλο αυτό και τι θα ήθελε να πει στα πιο δικά της πρόσωπα -όπως στην κόρη της με αφορμή τον μήνα μητρότητας, θα περιγράφαμε το εν λόγω προφίλ αυτής της φάσης με έξι λέξεις: “Αν με άφηνες να σου πω”.

Ας δούμε παρακάτω 7 εξομολογήσεις που κάθε γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της θα ήθελε να κάνει στην κόρη της (και πώς θα πρέπει η κόρη να διαχειριστεί την κατάσταση εφόσον τις ακούσει)

Εξομολόγηση #1: «Μου λείπει πραγματικά το κομμάτι της ερωτικής ζωής αλλά το σεξ για εμένα τελείωσε. Δεν θα είμαι πια ποθητή»

Αυτές οι λέξεις μεταφέρουν πραγματικά δύο μηνύματα. Πρώτα απ ‘όλα, το άγγιγμα είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη – το σεξ αφορά τόσο την αγκαλιά όσο και την απόλαυση της συνουσίας. Ίσως η γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση να βιώνει μια βαθιά μοναξιά. Επιπλέον, σε αυτή τη φάση της ζωής της θέλει να νιώθει ποθητή ενώ έχει και μεγαλύτερη ανάγκη επιβεβαίωσης από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε.

Αν είστε η κόρη μην πείτε: «Η ζωή είναι ωραία και χωρίς σεξ»

Πείτε της: «Σε καταλαβαίνω». Μια μητέρα σε αυτή τη φάση έχει πολλές ανάγκες και σαφώς λόγω ορμονών είναι συναισθηματικά ευάλωτη. Μία κόρη, εφόσον είναι στην εφηβεία και πιο μεγάλη, θα πρέπει να δείξει ενσυναίσθηση και να την ακούσει πραγματικά. Το υποκείμενο συναίσθημα της εμμηνόπαυσης είναι η μοναξιά. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεται μόνη είτε έχει τον σύζυγο/σύντροφο δίπλα της, είτε όχι. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί από φόβο να απομακρυνθεί από εκείνον ενώ στη δεύτερη να νιώθει πως δεν μπορεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Προτείνετέ της πράγματα που μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει αυτή τη τη σύνθετη κατάσταση. Να κάνει πράγματα για να τονώσει την αυτοπεποίθησή της και τις καλύτερες δυνατές επιλογές ώστε να διαχειριστεί τα συμπτώματά της. Πείτε της πως δεν είναι μεγάλη ώστε να ξεκινήσει μια νέα αρχή. Αντίθετα, εσείς είστε αρκετά μεγάλη για να τη στηρίξετε. Κάντε της δώρο ένα βιβλίο αναφορικά με το σεξ σε αυτή την ηλικία, κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα κάνει πιο ήπια όλα τα συμπτώματα ή οποιοδήποτε δώρο μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση της κατάστασης.

Εξομολόγηση #2: «Με θυμώνει που αισθάνομαι “αόρατη” σε τόσους πολλούς ανθρώπους»

Είναι σοκαριστικό το είδος των πραγμάτων που λένε οι άνθρωποι για τις γυναίκες που μεγαλώνουν είτε μπροστά τους είτε πίσω από την πλάτη τους, (σε κάθε τομέα και όχι μόνο τον επαγγελματικό) σαν να μην μπορούν να ακούσουν και να αισθανθούν. Αυτή η ασέβεια συμπεριφοράς μπορεί να καταρρακώσει τη ψυχολογία μιας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας η οποία εκτός των άλλων έχει να διαχειριστεί τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, αλλαγές διάθεσης κλπ.

Αν είστε η κόρη μην πείτε: «Απλώς αγνοήστε το»

Πείτε της: «Δεν είσαι απλώς εξαιρετικά ορατή σε μένα αλλά θα κάνω ό, τι μπορώ για να βεβαιωθώ ότι οι άλλοι θα σου συμπεριφέρονται σωστά. Θα κάνω ό, τι μπορώ για να είσαι τόσο δυνατή ώστε να μην τους δίνεις σημασία. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να είσαι ευτυχισμένη και αυτή τη φάση της ζωής σου να την περάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται χωρίς να σε απασχολεί το τί θα πει ο κόσμος. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να ακούσεις εσύ τις βαθύτερες ανάγκες σου».

Εξομολόγηση #3: «Δεν μπορώ να διαχειριστώ το γεγονός πως μεγαλώνω»

Η συμβατική σοφία που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να αποδέχονται και να υποτάσσονται παθητικά στην ηλικία τους είναι ακόμα μία πρόταση που κάθε άλλο παρά βοηθάει επί της ουσίας. Η εμμηνοπαυσιακή γυναίκα σε αυτή τη φάση νιώθει ότι δεν μπορεί να είναι πια όμορφη ή παραγωγική και αισθάνεται μια αδιανόητη κοινωνική και επαγγελματική πίεση.

Αν είστε η κόρη μην πείτε: «Όλοι μεγαλώνουν κάποτε»

Αντ ‘αυτού, πείτε της: «Μαμά, η ηλικία είναι πραγματικά ένας αριθμός και το ό, τι μεγαλώνεις είναι ό,τι πιο υγιές μπορεί να συμβεί στη ζωή σου καθώς αυτό ακριβώς είναι η ζωή. Σκέψου απλώς πως βρίσκεσαι σε έναν νέο κύκλο γεμάτο νέες προκλήσεις τον οποίο έχεις την ικανότητα να διαγράψεις με απόλυτη επιτυχία. Είσαι πολύ νέα και θα πρέπει και εσύ να ακούσεις τη δική σου μητέρα αυτή τη στιγμή καθώς για εκείνη είσαι το παιδί της».

Εξομολόγηση #4: «θέλω να ξεκινήσω μια δραστηριότητα όπως το να κάνω μαθήματα χορού αλλά είμαι μεγάλη»

Αν είστε η κόρη μην πείτε: «Δεν είσαι λίγο μεγάλη για να το κάνεις αυτό;»

Πείτε της: «Είμαι εντυπωσιασμένη. Αλλά γιατί δεν το λες σε κανέναν; Όλοι έχουμε πάθος για κάτι και ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα». Όταν οι γυναίκες είναι ντροπαλές και έχουν συστολή για να συζητήσουν αναφορικά με πράγματα που ήθελαν να κάνουν και δεν έκαναν, εφόσον το αποφασίσουν τώρα, ενδέχεται, εκτός από το μη το μοιραστούν με κανέναν, τελικά να μην το τολμήσουν, ώστε να αποφύγουν αρνητικές αντιδράσεις. Όταν η μητέρα σας ανοίξει μια πόρτα στην «εσωτερική» ζωή της, περπατήστε κατευθείαν δίπλα της. Είναι υπέροχο που η μητέρα σας βρήκε έναν διασκεδαστικό τρόπο να είναι ενεργή – και θέλει να το μοιραστεί μαζί σας. (Παρεμπιπτόντως, ο χορός είναι μια καταπληκτική μορφή αντιμετώπισης των συμπτωμάτων για την εν λόγω περίοδο).

Εξομολόγηση #5: «Δεν μπορώ να διαχειριστώ τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης»

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι πραγματικά πρόκληση για μια γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη φάση.

Αν είστε η κόρη μην πείτε: «Όλες οι γυναίκες το βιώνουν κάποια στιγμή»

Πείτε αντ ‘αυτού: «Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Πρέπει να υιοθετήσεις ένα υγιεινό πλάνο ζωής και να έχεις συνέπεια σε αυτό. Για παράδειγμα, η σωστή διατροφή σου, η γυμναστική σου, ο καλός ύπνος και ο περιορισμός αλκοόλ είναι δεδομένα και μέρη μιας αλυσίδας που ονομάζεται αυτο-φροντίδα».

Εξομολόγηση #6: «Ανησυχώ πολύ για σένα και πως δεν θα μπορώ να είμαι καλή μητέρα σε αυτή τη φάση της ζωής μου»

Ενώ είναι δεδομένο πως δεν θέλουμε οι μητέρες μας να ξοδεύουν άσκοπα ενέργεια ο τρόπος που θα διαχειριστούμε την κατάσταση είναι ήσσονος σημασίας.

Αν είστε η κόρη μην πείτε: «Σταμάτα να ανησυχείς για εμένα»

Πείτε της: «Ξέρω πόσο νοιάζεσαι για μένα». Διαβεβαιώστε τη μητέρα σας πως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί (αρκεί αυτό να ισχύει), πείτε της πόσο εκτιμάτε την αγάπη της, και πως η αγάπη της δεν χρειάζεται να αποδειχθεί διότι είναι δεδομένη. Είναι μια εξαιρετική μητέρα και το γεγονός πως τώρα μπαίνει σε έναν νέο κύκλο δεν αναιρεί τίποτα από ό, τι έχει προσφέρει και θα προσφέρει.

Εξομολόγηση #7: «Ήρθε η ώρα να προσέξω (πραγματικά) τον εαυτό μου, όμως αισθάνομαι ενοχές εάν θέσω τον εαυτό μου ως προτεραιότητα»

Δείξτε στη μητέρα σας πως καταλαβαίνετε απόλυτα την κατάσταση την οποία βιώνει και δώστε της κίνητρα να θέσει πραγματικά τον εαυτό της ως απόλυτη προτεραιότητα. Εκτός από την εξάντληση κάθε είδους τακτικής που πρέπει να χρησιμοποιήσει ώστε να διαχειριστεί τα συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό πως είστε ο νούμερο ένας σύμμαχός της στον νέο αυτό κύκλο της ζωής της.

Αν είστε η κόρη μην πείτε: «Εσύ έχεις αποδείξει πως ξέρεις να φροντίζεις τον εαυτό σου»

Πείτε αντ ‘αυτού: «Κάνε μια λίστα με τους δέκα βραχυπρόθεσμους ρεαλιστικούς στόχους που θέλεις να πετύχεις. Πίστεψε στον εαυτό σου και πάνω απ΄όλα κάνε δώρο στον εαυτό σου την αγάπη και τη φροντίδα που του αξίζει. Αν είσαι εσύ καλά, εγώ θα είμαι καλά επί δέκα».

Καθώς μια γυναίκα περνά στη φάση της εμμηνόπαυσης θα πρέπει όλοι, είτε είμαστε κόρες, φίλες ή σύντροφοί τους, να λάβουμε σοβαρά υπόψιν πως ακούγοντας και αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους, μπορούμε να γίνουμε «πνευματικές άγκυρες» και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους.